18.října 2014 – MEZINÁRODNÍ DEN ARCHEOLOGIE 2014 PROBĚHL – A ÚSPĚŠNĚ!

V sobotu 18. 10. 2014 mezi 9:00 a 13:00 hodin se v přízemí prostor Filozofické fakulty UK v Celetné ulici přišlo poučit a zároveň pobavit na několik stovek návštěvníků a další z nich poté zamířili na další připravené akce, přednášky, komentované prohlídky a slavnosti. Archeologií prodchnutý program se nabízel nejen v Praze, ale také v Roztokách u Prahy a v Rakovníku. Připojili jsme se tak dalším asi dvaceti zemím světa, kde přičiněním asi 400 organizací proběhlo na 450 akcí, a zapojili se do celosvětové snahy o zlepšení péče o archeologické dědictví. To totiž nepatří ani archeologům, ani jednotlivým národům, ale prostě nám – všem lidem planety.

Náš společný příběh, který archeologie zkoumá, začal už před 3 miliony let.

V některých chvílích bylo v Celetné návštěvníků tolik, že se mezi nimi dobrovolničtí organizátoři akce z desítky pražských archeologických institucí v reflexních vestách doslova ztráceli a na některé aktivity si občas zájemci museli i počkat. Zdá se, že i to se vyplatilo a řady dětí i dospělých se dočkaly zajímavých informací, zážitků, kulinářských požitků a dokonce si i mnozí odnesli některé z děl, které vytvořili starodávnými postupy.

Mezi návštěvníky zavítali i fotografové a televizní reportéři, a tak tento svátek archeologie začal žít i svůj virtuální a mediální život. Pokud jste u toho nebyli, chcete si skvělou atmosféru festivalu připomenout nebo chcete přátelům ukázat, o co přišli, když se k Vám nepřidali, tady máte příležitost:

Video: Mezinárodní den archeologie ve Studiu 6

Video: Hlavní večerní Zprávy ČT

Video: Archeologové Miroslav Bárta a Miroslav Popelka v pořadu Hyde Park Civilizace

Audio: Mirka Šmolíková v Českém rozhlase

Text a fota: Univerzitní časopis i-Forum; FF UK web; Facebook MDA; Facebook Archeologienadosah

————

 

 

  • Archeologický výzkum: Ono do středověku [ View On Map ]

    Labrys, o.p.s. (Hloubětínská 16/11, Praha 9) Labrys

    • 21. 10. 2017 – 9:00 – 16:00 – Den otevřených dveří na archeologickém výzkumu. Okno do Středověku. V každou celou hodinu  komentovaná prohlídka probíhajícího archeologického výzkumu na Novém městě pražském. Adresa: Mikulandská 5, Praha 1. (blízko metra Národní třída).